Editura Casa de Pariuri Literare invită publicul în perioada 8-30 octombrie 2022 la o serie de evenimente în cadrul proiectului Brand Cultural de București Ediția a II-a – proiect co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București Afectiv 2022. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

În cadrul ediției de anul acesta am ales trei organizații culturale de prestigiu: Electrecord, Editura Vremea, Teatrul Independent UNTEATRU și o personalitate marcantă pentru cultura bucureșteană – fotograful Ion Cucu. Proiectul propus este unul interdisciplinar, îmbinând cultura scrisă cu filmul, muzica, teatrul și fotografia și având ca punct central promovarea memoriei culturale și a artiștilor care au creat-o.

Primul spațiu cultural care va deschide seria de evenimente Brand Cultural de București Ediția a II-a este Electrecord. Casa de discuri Electrecord este una dintre instituţiile culturale esenţiale ale statului român, care tezaurizează înregistrări audio – multe cu titlu de “Arhivă de aur” – din anii 40 încoace. În 2022, se împlinesc 90 de ani de la înfiinţare (la început a multiplicat înregistrări străine) şi 85 de ani de la efectuarea primelor înregistrări proprii. După război, fosta Societate Anonimă Română a fost naţionalizată şi a continuat să producă şi să distribuie înregistrări audio, consacrându-se alături de Radiodifuziunea Română ca cea mai bogată fonotecă de muzică românească (cu zeci de mii de titluri din toate subgenurile muzicale, teatru, poveşti pentru copii etc), lucrări din repertoriul naţional dar şi universal.

Astfel, pe 8 octombrie vă invităm să cunoașteți Casa de discuri Electrecord prin: tururi ghidate în studiourile electrecord pentru adolescenți, expoziție cu viniluri vechi și echipamente de înregistrare, lansarea-conferință a cărții Electrecord 90 – Cordul muzicii românești coordonată de Doru Ionescu. Invitați la lansarea vor fi: Cornelia Andreescu, Doru Iuga, Doru Ionescu, Octavian Ursulescu, Mircea Vintilă. Seara se va încheia cu concert Nicu Alifantis & Răzvan Mirică – chitară, Sorin Voinea – claviaturi, Mihai Neniță – vioară, Adrian Flautistu – bass, Marcel Moldovan – tobe.

Cel de-al doilea brand cultural care a contribuit la dezvoltarea culturală a Bucureștiului este Editura Vremea. La 20 august 1990 Silvia Colfescu fondează, împreună cu Nicolae Henegariu, editura Vremea din București. Numele este o trimitere la Editura Vremea din perioada interbelică, căci noii editori îşi propun să continue tradiţia acesteia „în felul nostru și în lumina zilelor noastre”.Una dintre cele mai importante şi mai longevive colecţii Vremea  este FID („Fapte, Idei, Documente”), primele apariţii fiind documentele din procesul lui Lucreţiu Pătrăşcanu, cele privind reeducarea de la Piteşti şi de la Gherla, precum şi cele de la procesul lui Toma Arnăuţoiu.„Planeta Bucureşti” este o altă colecţie emblematică a editurii, cuprinzând cărţi de istorie, memorialistică, interviuri, antropologie şi urbanistică având ca subiect capitala.

Pe 15 octombrie vă invităm să cunoașteți istoria Editurii Vremea la proiecția de gală a filmului documentar O istorie. Editura Vremea – un film de Șerban Pîrvu și un cristian. Proiecția va fi urmată de lansarea-conferință a cărții 32 de ani, o bibliotecă coordonată de un cristian și o sesiune Q&A cu publicul. Invitați la lansare vor fi: Silvia Colfescu, Ciprian Măceșaru (foto volum), autori care de-a lungul vremii au publicat la editura Vremea.

Cel de-al treilea spațiu cultural care va fi adus în atenția publicului va fi Teatrul independent UNTEATRU. Înființat în 2010, este cel mai reprezentativ teatru independent din București, în ultimii 12 ani susținând și promovând generații întregi de artiști. Trăsătura care conferă unicitate proiectului UNTEATRU este obiectivul exclusiv cultural de la care nu se abat: UNTEATRU nu serveşte scopurilor comerciale, nu se supune conceptului de teatru comercial. El funcţioneaăa ca vitrină în care produsul cultural devine exponat, iar spectatorul vizitator.

“UNTEATRU e un gând care a legat oameni într-un proiect cultural curajos. S-a născut din dorința de a face posibilă întâlnirea oamenilor cu teatrul, acasă, un teatru într-o casă. O casă fără poveste, sub acoperișul căreia teatrul increat își așează istoria ca într-un creuzet în care se topesc și se contopesc idei.” – Andrei și Andreea Grosu.

Pe 23 octombrie vă invităm să cunoașteți familia UNTEATRU prin: spectacolul (IN)DEPENDENȚII – homo sapiens non urinat in ventum – cu: Mihaela Rădescu, Florina Gleznea, Andrei Raicu / Muzică și sound design: Andrei Raicu / Orchestrație vocală: Andrei Dinescu / Light design: Alexandros Raptis / Suport tehnic: Alexandru Medveghi / Grafică: Maria Drăghici / Un eseu performativ de Catinca Drăgănescu. Spectacolul va fi urmat de lansarea-conferință a cărții unteatru. o poveste coordonată de Andrei și Andreea Grosu.

Fotograful Ion Cucu va fi personalitatea care va încheia seria de evenimente Brand Cultural de București.Arhiva fotografică a lui Ion Cucu însumează peste 20.000 de imagini (o parte din fotografiile din cadrul proiectului vor prezentate în premieră publicului și lumii culturale românești), un veritabil tezaur al literaturii români de-a lungul a cinci decenii. Pe 30 octombrie vă invităm să aflați mai multe despre Ion Cucu și impresionanta sa arhivă prin: expoziția Scriitoare în Arhiva Ion Cucu, proiecția filmului documentar Fototeca literară – Ion Cucu și lansarea albumului fotografic Eugen Simion. Invitat  special la lansare va fi: Alina Popovici Cucu.

PROGRAMUL EVENIMENTELOR BRAND CULTURAL DE BUCUREȘTI EDIȚIA A II-A*

8 Octombrie (sâmbătă) – Eveniment Electrecord

Locație: Sediul Electrecord – Bulevardul Corneliu Coposu nr. 11, sector 3, București

11:00 – 13:00 – Tur ghidat Electrecord pentru elevii liceelor partenere

11:00 – 18:00 – Expoziție de viniluri vechi și echipamente de înregistrare

17:00 – 18:30 – Conferință lansare carte Electrecord 90 – Cordul muzicii românești coordonată de Doru Ionescu. Invitați conferință: Cornelia Andreescu, Doru Iuga, Doru Ionescu, Octavian Ursulescu, Mircea Vintilă

19:00 – 20:00Concert Nicu Alifantis & Răzvan Mirică – chitară, Sorin Voinea – claviaturi, Mihai Neniță – vioară, Adrian Flautistu – bass, Marcel Moldovan – tobe.

15 Octombrie (sâmbătă) – Eveniment Editura Vremea

Locație: Sediul UNTEATRU – Str. Sfintii Apostoli nr.44

17:00 – 18:30 Proiecție film documentar O istorie. Editura Vremea

19:00 – 20:00 Conferință-lansare de carte 32 de ani, o bibliotecă coordonată de un cristian și sesiune Q&A. Invitați: Silvia Colfescu și autori care au publicat la editura Vremea.

23 Octombrie (duminică) – Eveniment Teatrul Independent UNTEATRU**

Locație: Sediul UNTEATRU – Str. Sfinții Apostoli nr.44

17:00 – 18:30 Spectacolul de teatru (IN)DEPENDEȚII – homo sapiens non urinat in ventum

19:00 – 20:00 Conferință-lansare de carte unteatru. o poveste coordonată de Andrei și Andreea Grosu și sesiune Q&A. Invitați conferință:

30 Octombrie (duminică) – Eveniment Ion Cucu

Locație: Sediul UNTEATRU – Str. Sfintii Apostoli nr.44

17:00 – 18:00 Proiecția filmului documentar Fototeca literară – Ion Cucu

18:15 – 19:30 Vernisajul expoziției Scriitoare – Arhiva Ion Cucu și lansarea albumului Eugen Simion. Invitați lansare: Alina Popovici Cucu, un cristian.

*Intrarea la toate evenimentele este gratuită. De asemenea, publicul prezent la evenimente va primi gratuit cărțile din Colecția Brand Cultural de București Ediția a II-a, în limita stocului disponibil.

**Pentru spectacolul de teatru, vă rugăm să faceți o rezervare, în care să menționați numărul de locuri și spectacolul, pe adresa de mail: rezervari@unteatru.ro.

Proiectul Brand Cultural de București Ediția a II-a este produs de Editura Casa de Pariuri Literare șico-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București Afectiv 2022. Conţinutul acestui proiect nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.