Proiect cultural creat de Celula de Artă şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti 565. Conexiuni urbane” 2024.

Conceptul proiectului „Blind” propune realizarea unei singure lucrări cu caracter performativ și colaborativ, prin negarea vizualului și suprapunerea, subconștientă, a unor limbaje artistice diferite. Proiectul „Blind Seven” are inspirație de sorginte Dada, este un experiment în esență filosofic, îmbrăcat într-un înveliș creativ. Acesta va consta într-un un performance de pictură realizată “cu ochii larg închiși”, fiecare din cei 7 artiști va crea în continuarea celui de dinaintea sa fără sa poată vedea ce a făcut precedentul.

Ordinea în care artiștii vor interveni asupra pânzei va fi trasă la sorți la debutul evenimentului, iar întregul act de creație va fi acompaniat de un performance muzical. Proiectul „Blind” s-a născut în 2018 in Celula de Arta la propunerea lui Daniel Loagar în varianta „Blind Four” I-a urmat „Blind Five” in 2022. Cel de-l treilea performance „Blind” s-a desfășurat in noiembrie 2023, la Casa de Cultură a Studenților, în cadrul evenimentului Lunea la Pod și a reunit șase artiști, așadar Blind Six. “Blind Seven” urmează să reia structura proiectelor „Blind” anterioare, propunându-și să o ducă la un nou nivel. Păstrând performance-ul de pictură în absența vederii ca activitate principală, în formula originală, proiectul se va adresa pentru prima dată direct publicului nevăzător, dorind implicarea cât mai mare a acestuia, atât prin participare ca spectatori, cât și în interiorul activităților întreprinse, special adaptate nevoilor acestora. În acest sens, proiectul se va realiza în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România.

Prima activitate va fi cea de performance. Susținut și de această dată, ca și în „Blind Six”, de activitatea muzicală a lui Marin Gheorghe, va avea acum un suport audio live (în timp real), ce va nara în căști pe înțelesul nevăzătorilor ce se întâmplă pe pânză. Cea de-a doua activitate: vernisarea unei expoziții, prezentând lucrări de artă tactile, ce vor avea de asemenea suport audio redat prin căști, complementar fiecărei lucrări.

Curatoarea expoziției va fi o persoană nevăzătoare, Adriana Boruna, implicată în selecția lucrărilor, pentru ca acestea să aibă relevanță și pentru persoanele fără vedere. Expoziția va fi deschisă în continuare pentru public încă 2-3 săptămâni, în urma evenimentului. Proiectul va include o activitate de workshop, în care Adriana Borună, Andreea-Eliza Petrov și alte două persoane nevăzătoare vor dialoga deschis cu artiștii și publicul despre felul în care persoanele nevăzătoare se raportează la lumea de zi cu zi, la artă și, cu precădere, la arta vizuală. Nu în ultimul rând, va urma o a doua activitate de workshop, în care publicul va afla mai multe despre ce este un performance, istoria sa, și va avea ocazia să picteze chiar el însuși privat de văz. Activitățile se vor desfășura pe parcursul unei singure zile, pe 15 octombrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Nevăzătorilor.

Despre Celula de Artă

Celula de Artă este un proiect cultural independent condus de artiști (artist-run), care se manifestă în multiple spații de artă contemporană permanente sau temporare. Proiectul s-a născut din dorința de a promova creatorii emergenți în arta contemporană. Majoritatea artiștilor expuși și încurajați sunt studenți, masteranzi sau proaspăt absolvenți. Criteriul principal în selecția proiectelor este curajul – privilegiază jocul, experimentul, prospețimea și actualitatea temelor abordate. De asemenea, este important ca lucrările să nu fi fost expuse anterior. Până în prezent, Celula are în portofoliu peste 200 de evenimente organizate sau realizate în colaborare, acoperind aproape toate mediile artistice: pictură, grafică, sculptură, mix media, instalație, asamblaj, new media, design vestimentar, performance, concerte și lansări de reviste. Un element inedit pe care Celula l-a adus a fost accesul nemijlocit la lucrări de artă contemporană, influențând astfel modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului. Cu o prezență de aproape 7 ani pe scena artei, Celula de Artă a crescut, multiplicându-se și depășindu-și granițele. În prezent, proiectul își expune artiștii în 6 spații de artă contemporană: Casa Carol (Bd Carol I nr 53), Galeria Verticală (Random Space), Pop Up Window Celula (Kulterra Gallery), ARSAFE (Combinatului Fondului Plastic), Salonul Permanent (Palatul Bragadiru) și Teatrul Pod (Casa de Cultură a Studenților).

Detalii: www.celuladearta.ro