Proiect cultural creat de Asociația Culturală Metropolis şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023.

Balkanik Festival este primul festival de world music din România, precum și cel mai mare din Europa de Sud-Est. Festivalul pune în prim plan reinventarea și reinterpretarea tradițiilor, a muzicilor tradiționale, a meștesugurilor și aducerea lor în mentalul contemporan, singura modalitate ca acestea să reziste în timp și să devină sustenabile. În același timp, trupele străine care urcă pe scena mare a festivalului se inspiră de muzică tradițională din Sud- Estul Europei și din România. De asemenea, insolită este și întâlnirea creatoare dintre urban și rural, dintre Est si Vest. Festivalul include abordări alternative și neconvenționale de promovare a patrimoniului cultural. Muzicienii prezenți pe scena festivalului au în comun faptul că reinterpretează și revalorizează stiluri și teme muzicale vechi, tradiționale. Publicul va fi pus în legatură cu artiști talentați, care le vor propune spectatorilor prezentări noi, alternative ale patrimoniului cultural imaterial al minorităților. Vor fi organizate, pe lângă demonstrațiile meșteșugarilor, și ateliere gratuite, în care publicul este invitat să descopere procedee interesante de creare a obiectelor de artizanat. Nu în ultimul rând, locația festivalului este amenajată în ton cu cele de mai sus – hamace, canapele de paie, stencil-uri, instalații de lumini, elemente de decor care contribuie la crearea unei atmosfere speciale în cele trei zile de festival. Evenimentul organizat în cadrul proiectului nu este o simplă serie de concerte, ci se creează o lume care, vreme de trei zile si trei nopti, se deschide cu fast și generozitate, către spectatorii invitați să descopere și să înțeleagă în profunzime tradiții și culturi diverse. O asemenea atmosferă stimulează curiozitatea publicului pentru toate operele de artă din diverse domenii artistice și crează un cadru coerent, dinamic și interactiv de prezentare a tradițiilor balcanice, din perspectiva contemporană. Tot referitor la susținerea artei contemporane, festivalul reprezintă un prilej de întâlnire a profesioniștilor din domeniul culturii – artiști, curatori, impresari, reprezentanți ai organizatiilor publice si private de cultura, jurnalisti din domeniu –, acest proiect fiind un teren fertil pentru colaborari viitoare in domeniul susținerii și promovării culturii contemporane. Una dintre cele mai importante activități prin care interacțiunea cu publicul o constituie atelierele de meștesuguri și artizanat. Astfel, publicul este implicat în mod direct în activitățile festivalului și percepe evenimentul în deplinatatea lui, timp de trei zile. Se adaugă la activitățile ce țin de sfera intervenției culturale expoziții de artă plastică expuse în moduri nonconformiste, atipice, la Grădina Uranus, graffiti-uri și alte forme similare de street art. Multitudinea de arte întâlnită la festival creează un univers coerent, stimulant și extrem de interesant pentru public.

Despre Asociatia Culturala Metropolis

Asociația Culturală Metropolis este o organizație nonguvernamentală cu personalitate juridică înființată în anul 2011 în România, ale cărei obiective vizează dezvoltarea sectorului cultural și a accesului la cultură, promovarea inițiativelor și susținerea producției artistice și cinematografice, organizarea evenimentelor, festivalurilor, atelierelor și trainingurilor adresate profesioniștilor din sectorul cultural și creativ, dar și publicului larg, cu precădere tinerilor.

Detalii: www.balkanikfestival.ro