Proiect cultural creat de Asociația 4CULTURE şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului „Bucureşti acasă” 2023

ARTLAND ACADEMY este un proiect de educație culturală și comunitară ce propune comunității formate din tineri de liceu din București, explorarea unor noi forme de exprimare artistică, cu potențial generator de inițiative civice la nivel local, noi perspective și idei creative asupra lumii digitale și a efectelor acesteia asupra tuturor utilizatorilor, în special, a copiilor și adolescenților. Pornind de la tematici legate de sănătatea mintală, modul în care au fost afectate interacțiunile umane în perioada pandemiei și a dezinformării care a urmat precum și dilemele etice care pot apărea atât în interacțiunea cu mediul digital, cât și în desensitivizarea tinerilor prin expunerea la o cantitate exhaustivă de informație nefiltrată, proiectul își propune să utilizeze noi metode pentru a ajunge la publicul tânăr bucureștean (apel de înscrieri), prin intermediul unei experiențe directe (jocurile video) și complet interactive (VR). Astfel scopul proiectului este de a căuta metode alternative de educație culturală prin instrumente creative și contemporane precum jocurile video, platformele social-media sau interacțiunea foto-video virtuală. Proiectul propune un format de atelier-laborator open source gratuit, special conceput spre a putea fi multiplicat și adaptat ulterior în diferite contexte educaționale și culturale, în parteneriat cu școli și instituții de cultură locale. La finalul laboratorului va fi dezvoltată și prezentată public o creație artistică interactivă. Structura laboratorului cuprinde: • dezvoltarea unei componente teoretice adaptată la nivelul de înțelegere a limbajului și la vârsta participanților – introducerea unor elemente privind beneficiile și exemple privind riscurile și impactul negativ al dependenței de tehnologie/gaming, o etapă practică, prin experimentarea unor metode de abordare interdisciplinară, introducerea unui concept de creație open source, realizată de către echipa artistică (Bobi Pricop – regizor, Andrei Dosa – dramaturg, Edi Gabia – programare, competente tehnice multiple, un specialist/developer Unreal Engine/Unity, Flavia Giurgiu – performer/mentor, Pedro Aurelian Gafei – performer/mentor, Istvan Teglas – performer/mentor și Mihai Răzvan Trăsnea. O componentă de creație și contribuție activă la dezvoltarea unui webinar, în care participanții își aduc propriul aport de creativitate care, prin încărcarea în sistemul digital pot fi amplificate, animate, editate și, astfel, pot modifica opera colectivă la nivelul conținutului artistic (octombrie 2023). Rezultatele laboratorului vor fi prezentate public în perioada august-noiembrie 2023 în spațiul 4Culture din București, în cadrul unui webinar colectiv marca ARTLAND ACADEMY. Temele abordate în cadrul proiectului vor fi legate de scena digitală, etica interacțiunii digitale și efectele ei asupra sănătății mintale a tinerilor. Cuvintele cheie ale proiectului sunt awareness, digital, social, activare culturală participativă, interdisciplinaritate, inovație.

Despre Asociația 4CULTURE

4Culture își propune să contribuie la dezvoltarea publicului de dans și artă contemporană din România, la dezvoltarea profesională continuă și promovarea tinerilor artiști, prin acordarea de burse, organizarea de workshop-uri, prin programe de cercetare și mentorat, rezidențe, producție, prezentare și diseminare.

Detalii: www.4culture.ro