„Agora Cișmigiu – patrimoniu, comunitate, apartenență”
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.
Toți cei interesați de patrimoniul cultural al Bucureștiului sunt invitați să descopere tainele Grădinii Cișmigiu (monument istoric de importanță națională, clasat în Lista Monumentelor Istorice), a doua cea mai veche grădină publică din capitală, după Grădina Kiseleff, prin participarea la dezbateri, tururi ghidate, ateliere de grădinărit și vizitarea unei expoziții cu imagini de arhivă cu și despre Cișmigiu.
Asociația ARCHÉ împreună cu parteneri locali, naționali și internaționali, a dat startul unui nou proiect de patrimoniu cultural interdisciplinar participativ, „Agora Cișmigiu – patrimoniu, comunitate, apartenență”, dedicat locuitorilor de toate vârstele din București și nu numai. Proiectul urmărește consolidarea și dezvoltarea coeziunii comunitare la nivel local, național și internațional, printr-o redefinire și asumare identitară și comunitară a bucureștenilor, valorificând istoria orașului și a diverselor monumente istorice.
„Ne dorim ca proiectul să fie un dialog intergenerațional empatic și constructiv, în urma căruia oamenii să se (re)apropie de oraș și de patrimoniul său. La finalul zilei, patrimoniul nu aparține unei singure categorii de oameni și nu există un singur fir narativ valid – fiecare element de patrimoniu reprezintă un exercițiu de comunicare, de respect și de învățare, pornind de la puncte de vedere mai mult sau mai puțin diferite” declară Miruna Găman, doctorand CESI (Şcoala Doctorală „Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu”) și manager al acestui proiect.
Concret, proiectul urmărește:
- (re)apropierea oamenilor de oraș și de patrimoniul cultural al acestuia,
- crearea unei serii de instrumente civice practice care să ajute cetățenii să inițieze diverse acțiuni și activități atunci când vor să își aducă aportul la viața comunității.
„Pentru a putea pune în valoare potențialul Grădinii Cișmigiu și a îl utiliza pentru abordarea unor probleme contemporane, precum coeziunea socială uneori fragilă, este necesar ca locuitorii capitalei să aibă contexte în care să se implice, să simtă că acțiunile lor au un efect concret, imediat, palpabil. Totodată, ne dorim să sprijinim și să consolidăm cooperarea între autoritățile locale și membrii comunității, în demersul de a lucra împreună pentru un scop comun, în beneficiul publicului larg”, mai spune Miruna.
Proiectul cuprinde o serie de ateliere de grădinărit și de implicare civică, tururi ghidate și o expoziție cu imagini de arhivă. De asemenea, alături de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu (reprezentanți ai comunității locale) se va organiza o dezbatere la care au fost invitate principalele instituții publice care gestionează întreținerea și valorificarea Grădinii Cișmigiu, precum Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) și specialiști recunoscuți la nivel național și internațional pentru activitățile lor, ce leagă comunitățile de patrimoniul lor cultural. Vor fi alături de noi personalități de renume, precum Marc Wingens, director Erfgoed Gelderland și membru în Consiliul Europa Nostra, Patrick Timmermans, director Erfgoed Brabant și Marion Cloarec, responsabil pentru activitatea internațională în cadrul REMPART.
Evenimentele se vor desfășura în lunile octombrie și noiembrie, după cum urmează:
1 octombrie:
– dezbatere publică găzduită în zona Foișorului — fostul Pavilion al Apelor Minerale, pentru a lua pulsul comunității în ceea ce privește bunele practici de întreținere a acestei grădini istorice și de valorificare a patrimoniului cultural;
– inaugurare expoziție cu fotografii de epocă în zona Foișorului — fostul Pavilion al Apelor Minerale;
5 noiembrie:
– atelier de grădinărit în Cișmigiu, al cărui scop este atragerea publicului de toate vârstele, în special copii și tineri;
– tur ghidat de specialiști în protejarea și gestionarea patrimoniului cultural (Alexandru Mexi, peisagist și Raluca Zaharia, arhitect) în Grădina Cișmigiu și împrejurimi, pentru conștientizarea istoricului și valorilor acesteia și a specificului amenajării peisagistice;
11 noiembrie:
– tur ghidat (în limba engleză) de specialiști în patrimoniu în zona Cișmigiului, cu invitați internaționali;
12 noiembrie:
– continuarea lucrărilor de plantare și de îngrijire la Rotonda Scriitorilor începute în anului 2022 de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu și voluntarii săi, alături de echipa ALPAB;
13 noiembrie:
– atelier (de implicare civică și prezentare a concluziilor proiectului) găzduit la Refugiu Urban, alături de participanți internaționali.
Proiect colaborativ, „Agora Cișmigiu – patrimoniu, comunitate, apartenență” este co-creat împreună cu REMPART (Franța), Erfgoed Brabant și Erfgoed Gelderland (Regatul Țărilor de Jos), Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu (București) și Asociația culturală Aici a stat (România).
Detalii găsiți pe canalele noastre: FB – Asociația ARCHÉ, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu
Asociația ARCHÉ este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care desfășoară activități de cercetare, conservare, punere în valoare și promovare a patrimoniului cultural. Misiunea sa este de a susține și promova interesul pentru patrimoniu, prin înțelegerea rolului social al acestuia și a valorilor specifice.
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu este o organizație informală, formată din cetățeni preocupați să îmbunătățească calitatea locuirii din zona Grădinii Cișmigiu prin propria implicare. Acționând proactiv pentru rezolvarea problemelor din cartier, grupul de voluntari s-a implicat în proiecte de grădinărit și ecologie urbană, dar și în campanii de advocacy pentru îngrijirea Cișmigiului.
Foto: Alex Busuioceanu
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București afectiv 2022.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.