“Spune DA muzicii clasice!” este un program derulat de Fonetic Quintet , format din tineri absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București, prin care se urmărește atât familiarizarea elevilor din sectorul 5 al Capitalei cu muzica clasică, cât și diminuarea abandonului școlar.

Un studiu realizat anul trecut de către Uniunea Europeană plasează România pe locul al treilea în ceea ce priveşte rata de abandon şcolar, cu un procentaj de 18,1 %.

În acest context, Fonetic Quintet și-a propus familiarizarea copiilor cu muzica clasică, în special a elevilor din sectorul 5 al Capitalei.

Pentru tinerii absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București care formează Fonetic Quintet, muzica clasică este instrumentul prin care speră să atingă obiectivul principal al proiectului „Spune DA muzicii clasice!” (pe care îl desfășoară cu susținerea Arcub): să contribuie la diminuarea abandonului şcolar în această zonă defavorizată a Bucureștiului. Aici, condiţiile precare de viaţă şi lipsa de şcolarizare a părinţilor diminuează șansele de finalizare a studiilor pentru numeroși copii.

De asemenea, tinerii muzicieni doresc să le arate arate elevilor din clasele primare că studierea muzicii clasice reprezintă o alternativă în alegerea unei cariere.

Până în prezent, membrii cvintetului, în colaborare cu Oana Șerban, au prezentat povestea “Petrică și lupul” în fața a peste 500 de copii, din cele 7 școli din sectorul 5, înscrise în programul “Spune DA muzicii clasice!”, iar reacțiile publicului i-au umplut de bucurie, deoarece orele neconvenționale de muzică s-au bucurat de numeroase reacții pozitive din partea elevilor și a cadrelor didactice. Până la jumătatea lunii noiembrie Fonetique Quintet va vizita și restul școlilor din același sector, înscrise în program.

Muzica clasică este benefică pentru dezvoltarea copilului

Există multe studii care evidențiază beneficiile muzicii clasice asupra dezvoltării copiilor. Astfel, expunerea constantă a acestora la muzica clasică stimulează concentrarea și atenția și oferă, pe termen lung, deschidere către noi orizonturi și cultivarea gustului pentru rafinament.