După succesul primei ediții, Spotlight 2016 marchează colaborări cu artiști români și internaționali care surprind prin creativitatea și amploarea lucrărilor prezentate.

Organizată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, ediția din acest an se desfășoară în perioada 5 – 8 mai și cuprinde următoarele zone din capitală: Calea Victoriei, traseul de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piața Națiunilor Unite.

Alături de spectacolele captivante reprezentate de cele 15 instalații de artă, iluminatul arhitectural și sesiunile de video-mapping pregătite de artiștii invitați vor transforma fațadele clădirilor de pe acest traseu: Clădirea CEC, Muzeul Național de Istorie, Cercul Militar Național, Hotelul Novotel.

Anul acesta, Spotlight stă sub semnul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Prioritățile București 2021, printre care accesul la artă și migrarea evenimentelor culturale din centru spre periferia orașului, se oglindesc și în programul festivalului: Spotlight va fi prezent și în cartierele bucureștene, prin iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice – Foișorul de Foc, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Statuia geniului „Leul”.

De asemenea, Spotlight are alături doi parteneri internaționali puternici prin Signal Festival din Praga și Festivalul Luminilor din Berlin, care este unul dintre cele mai cunoscute si mai de amploare evenimente de acest gen din lume.

Accesul la eveniment este gratuit.

Evenimentul debutează cu un show dinamic și captivant. Pe 5 mai, de la ora 20:30, vă așteptăm în Piața George Enescu alături de britanicii de la Lords of Lights și Zoli Toth Project, care aduc un concert incendiar.

După evenimentul de deschidere instalațiile vor putea fi descoperite pe traseul dintre Biblioteca Centrală Universitară și Piața Națiunile Unite.

Fantastic Planet (AU) este o instalație sub forma unui gigant gonflabil și luminos, cu o înălțime de 12 metri. Inspirată după coproducția franco-cehă din 1973, „Planeta fantastică”, regizată de René Laloux, lucrarea își transpune vizitatorii într-un univers suprarealist, în care pământenii sunt nevoiți să împartă lumea cu o rasă de humanozi uriași.
Localizare: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Autor: Amanda Parer

Festivalul Internațional al Luminii de la Berlin prezintă Light Carpet IRIS (NL)
Născută ca proiect universitar, această instalație lungă de 60 de metri îți provoacă simțurile. Pășește într-o lume în care culorile se schimbă de la o secundă la alta, iar modelele proiectate pe sol redefinesc total spațiul în care te afli.
Autor: Intelligent Lighting Institute of the TU Eindhoven
Localizare: pe trotuar, central, în fața MNAR

Drawn in light (NL)
Este un miraj urban cu o lățime de 13 metri. Proiecția mobilă este formată din șapte elemente grafice minimale care interacționează în ritmuri proprii. Pe măsură ce ansamblul își dezvăluie toate detaliile, atenția trecătorilor este provocată să observe noi perspective. Privește cât mai mult instalația, pentru a experimenta efectul relaxant al unei stări de spirit cu adevărat speciale.
Autor: Ralf Westerhof
Localizare: Memorialul Renașterii, Piața Revoluției

Festivalul Internațional al Luminii de la Berlin prezintă The Penguin Army (DE)
Pinguinii multicolori iau orașul cu asalt și distrează toți trecătorii. Dintre toți pinguinii, Fynn și Dana sunt cei mai comunicativi. Descoperă-i și urmărește cu atenție ce au să-ți transmită!
Autor: Chillout Lichtdesign
Localizare: Parcul Krețulescu, lângă Monumentul lui Corneliu Coposu
Foto: Enrico Verworner

M-Structure (RO)
Inspirați de ideea existenței multiplelor dimensiuni, Mindscape Studio a creat o instalație prin care sugerează un nou tip de existență în spațiu și timp. Anul acesta se comemorează 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Instalația este un omagiu adus marelui artist și face referire la lucrarea sa, “Coloana Infinitului”.
Autor: Mindscape Studio
Localizare: Piața Revoluției, lângă Monumentul lui Iuliu Maniu

Celestial Outcome (RO)
Cum altfel ai putea redescoperi măreția și complexitatea universului, altfel decât urmărind un planetariu mișcător? Pe perdeaua de proiecție translucidă vei putea admira cerul și astrele, în totalitatea lor. Mișcarea corpurilor cerești și constelațiile zodiacului nu vor mai avea niciun secret.
Autor: 360 Revolution
Localizare: Calea Victoriei 41, în fața Magazinului Muzica

Video mapping Novotel (RO)
Cum ar fi ca fațada Hotelului Novotel să se transforme într-o iluzie optică? Lasă-te cucerit de elemente grafice simple și repetitive, care iți schimbă percepția asupra geometriei reale a edificiului. Cu ajutorul a două midi controllere, participanții își pot exprima creativitatea în timp real, producând și modificând imaginile vizuale proiectate pe fațada clădirii. Pot modifica culorile, formele, pot crea efecte audio și pot da mișcare diverselor elemente.
Autor: Les Ateliers Nomad
Localizare: Calea Victoriei, Hotel Novotel

Light Striker (RO)
Ciocanul de bâlci intră în secolul XXI cu stil și cu proporții supradimensionate. Bucureștenii sunt invitați să-și demonstreze forța, lovind tamburul conectat la Palatul Telefoanelor. Celebra Clădire de pe Calea Victoriei își luminează ferestrele multicolor, iar etajele ei reprezintă scala de măsură a loviturii. Mai multă forță, mai multe etaje cu ferestre luminate!
Autor: Les Ateliers Nomad
Localizare: Calea Victoriei, Palatul telefoanelor

Festivalul Internațional al Luminii de la Berlin prezintă Angels of Freedom (ISR)
Cinci îngeri luminoși și colorați au coborât în centrul Bucureștiului. Fiecare dintre ei arată diferit și te provoacă sa-ți găsești favoritul. Aripile îngerilor își schimbă culoarea, iar trecătorii sunt invitați să devină parte a spectacolului, să își facă selfie-uri cu instalația și să se transpună în ipostaza de ființă fantastică.
Foto: Nelofee
Autor: OGE Creative Group
Localizare: Piațeta din fața Teatrului Odeon

Video mapping Cercul Militar sau Odă Bucuriei (RO)
Cea mai vizibilă atracție de la Spotlight 2016 este pregătită să adune zeci de mii de trecători și anul acesta. Proiecția folosește o animație 3D complexă și folosește fiecare element arhitectonic al clădirii pentru a da viață acesteia, prin culori schimbătoare și joc de forme. Unul dintre cele mai importante repere ale orașului este personalizat și reinterpretat în cel mai atractiv mod posibil.
Autor: Mindscape Studio
Localizare: Calea Victoriei, Cercul Militar

Cutiile Aram (RO)
În proiectul CUTIILE ARAM, imaginea fotografică este potențată și transformată prin folosirea unei tehnici de iluminare selectivă. Arcadele clădirii Rosenthal de pe Calea Victoriei ascund o surpriză. Descoperă cele cinci lightboxes iluminate selectiv, cu imagini alb-negru ce reprezintă câte o siluetă umană. Surprinzător, umbra fiecăreia dintre siluete este animată cu ajutorul LED-urilor colorate. Contrastul instalației vorbește despre complexitatea umană, descifrabilă uneori prin umbra fiecărui individ, prin proiecția pe care acesta o lasă în urmă.
Autori: Dan Basu, Dan Vezentan, Cristian Rotundu, Bogdan Anghel
Localizare: Calea Victoriei 26 (vizavi de Poliția Capitalei)

3D Selfie (RO)
Ai deja o pasiune pentru selfie, dar te-ai întrebat care este nivelul următor? La Spotlight descoperi 3D Selfie, instalația care îți revoluționează contul de social media. Fă-ți un scan 3D și apoi descarcă cel mai inovator selfie la care te-ai putea gândi. Ce urmează? Download și share!
Autor: iP3D
Localizare: Calea Victoriei 21

Kaleidoscope Europe (RO)
Instalația care reprezintă România la Amsterdam Light Festival și care a fost inclusă în Luminade Walking Tour este un instrument care ilustrează conceptul de „unitate în diversitate”. Apropie-te, pune mâinile pe un mâner, invită trecătorii să ți se alăture și rotiți caleidoscopul împreună! Sau, dacă nu, stai prin preajmă și bucură-te de Visul European.
Autor: Visual skin
Localizare: Calea Victoriei 19

HoloFace (RO)
Noi, oamenii, credem că suntem cele mai puternice ființe de pe fața Pământului.
HoloFace vrea să verifice acest adevăr și îți permite să controlezi chipul unui zeu de lumină. Uriaș ca dimensiuni și prezență.
Din această schimbare de perspectivă, omul ar trebui să conștientizeze că felul în care relaționăm cu lucrurile mai mici ca noi se reflectă asupra noastră. Asemenea unui fractal.
Artist: AURAL EYE Visions Studio
Localizare: Calea Victoriei, clădirea BCR

Hikarinoki (FR)
Este un arbore construit din materiale reciclabile de culoare verde, care te molipsește cu bună dispoziție. Instalația care a debutat în anul 2009 la Festivalul Luminilor din Lyon este iluminată în nuanțe diverse și transformă total peisajul în care este plasată. Această instalație prezintă copacul ca pe o legătură între cer și pământ, un loc de întâlnire între lumi și un simbol al vieții. Arborele luminos atrage toți trecătorii și provoacă reacții prietenoase, fiind un ideal punct de întâlnire.
Autor: Philippe Morvan
Localizare: Calea Victoriei, nr. 14, colț cu Lipscani

LIGHT PERSPECTIVE (RO)
Instalația The Temple îi va inspira pe trecători să privească viața din alte perspective. Publicul va descoperi un setup foto intrigant, dar care nu va putea fi descifrat decât dacă va accepta să interacționeze cu instalația. Adică să facă o poză. Instalația va genera un joc de perspective și lumini pentru a crea o zonă spectaculoasă, dar de neînțeles la prima vedere. Cei care acceptă să intre, vor descoperi că sunt de fapt fotografiați, într-un setup de primăvară, cu elemente naturale specifice: pomi și plante dar și un soare supradimensionat. Pentru a face experiența cât mai memorabilă, fiecare participant va primi o fotografie, numai bună pentru contul de social media.
Autor: The Temple
Localizare: Calea Victoriei colț cu Strada Franceză

Embodymento (RO)
Printr-o interacțiune între dans, artă vizuală și arhitectură, Embodymento creează identități multiple pentru o fațadă urbană anonimă. Coregrafia și elementele fațadei se întrepătrund cu vizualuri repetitive, iluzii optice, spații și texturi minimal-abstracte sau figurativ-luxuriante. La limita între real și imaginar, conexiuni nemaivăzute devin vizibile, aproape tangibile.
Autor: Kotki Visuals
Localizare: Calea Victoriei, nr. 10

Lose Yourself To Music – Silent Strike (RO)
Silent Strike oferă o nouă dimensiune muzicii, punând la dispoziția utilizatorilor o serie de melodii create sau modificate special pentru a fi trăite, dincolo de volum și timp, în spațiu. Pășește în cercurile ce reprezintă câte un instrument, suprapuse și proiectate pe sol. Vei putea vizualiza acordurile de bass chitară, pian și vioară.
Autor: Silent Strike – Mind Treat Studios
Localizare: Piața Universității

 

Vezi VIDEO – Highlights Spotligt Festival 2015

Vezi pagina Facebook SPOTLIGT FESTIVAL

Vezi event Facebook SPOTLIGHT FESTIVAL

Vezi Comunicatul de presă – Deschidere oficială SPOTLIGHT #2