„În drum spre Iași” este istoria unei familii și implicit o pledoarie pentru familie, această unică cetate de refugiu valabilă în toate timpurile. Ne spune povestea unei familii pusă la grea încercare și care se străduiește să se ridice la înălțimea timpurilor pe care le trăiește. În timp ce bărbații luptă pe front, acțiunea fiind plasată în perioada retragerii trupelor de la București la Iași, la finalul Primului Război Mondial, femeile au propriul lor război de dus în spatele frontului, un război poate la fel de dureros.

Piesa se numește „În drum spre Iași” pentru că locul unde se petrece acțiunea se află undeva, pe drumul între București și Iași, dar și pentru că vorbește despre un parcurs al devenirii, un drum al conștiinței naționale menită să parcurgă drumul de la retragere/înfrângere la afirmare și triumf.

Este un moment de cumpănă, de întrebări și durere. Practic personajele trăiesc situații care le schimbă viața, au propriul comportament față de acestea, ei sunt tot atâtea oglinzi în care spectatorii se pot reflecta și mai ales, pot reflecta. O dezbatere vie, adesea amuzantă, despre ce înseamnă să-ți iubești țara, până unde mergem cu sacrificiul. Piesa e un îndemn la curaj, asumare și ființare întru Dumnezeu.

„Lucrurile pentru care merită să trăiești sunt și cele pentru care merită să mori”.

 

Distribuție: Ana Calciu,Dana Voicu,Tomi Cristin, Bogdan Iacob, Valentin Paraschivu.

Text și regie: Ivona Boitan;

Scenografie: Ileana Zirra.

Durată spectacol: 80 min.

Bilete disponibile pe Bilet.ro sau la casa de bilete ARCUB (str.Lipscani nr.84-90)

 

Spectacolul a făcut parte din proiectul ROMÂNIA MARE SE FACE CU ROMÂNI MARI, finanțat de Ministerul Culturii.