Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Arta Teatrala şi Cinematografica Bucureşti, al Universitatii Nationale de Arte şi sustinut de Centrului Naţional al Cinematografiei, cu o puternica orientare educationala, EXPIFF este singurul eveniment din România dedicat filmului experimental, avînd ca scop promovarea creaţiilor inovatoare atât la nivel conceptual, tematic cât şi stilistic, a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane.

EXPIFF propune publicului român un loc de întâlnire cu regizorii care explorează cu indrazneala limitele limbajului filmic, deci “confruntarea” cu un cinema al libertăţii totale de creaţie, cu un cinema fără compromisuri.

EXPIFF are onoarea de a inaugura ediţia de anul acesta în prezenţa celebrului regizor britanic PETER GREENAWAY. Acesta va prezenta, în premieră în România, ultimul său lungmetraj, REMBRANDT’S J’ACCUSE.
Proiecţia va avea loc la Cinema Scala pe 24 noiembrie 2010, la orele 19.00.
PETER GREENAWAY ne va conduce personal în universul său fascinant în cadrul unui MASTERCLASS pe tema Cinema is Dead, Long Live the Cinema, adresat atât studenţilor de la şcoli de film şi arte vizuale, cât si publicului larg. MASTERCLASS-UL se va desfăşura tot la Cinema Scala, pe 24 noiembrie 2010.

Competitia Internationala de Scurtmetraj Experimental a EXPIFF cuprinde 65 de titluri care includ o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea premiere absolute in Romania. Echipa curatoriala a EXPIFF este extrem de  onorata de a avea alături pentru această ediţie curatori de talie internationala din zona filmului experimental: PETER VAN HOOF – Directorul Departamentului de Scurtmentraj al prestigiosului Festival Internaţional de Film Rotterdam – si MIGUEL VALVERDE – co-director al Festivalului Internaţional de Film Independent Lisabona – Indielisboa.
Fiecare dintre ei prezintă publicului (cinefil) o selecţie CARTE BLANCHE – parte componentă a Competiţiei Internaţionale de Scurtmetraj – compusă din titluri-cheie ale programelor pe care le-au conceput în ultimii ani. Festivalul Internaţional de Film Rotterdam si Festivalul Internaţional de Film Independent Lisabona – Indielisboa sunt doua dintre cele mai importante festivaluri din zona filmului experimental, recunoscute in intreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical-inovatoare în cinema şi arte vizuale.

Prezentând peste 200 de filme, cele mai recente şi interesante producţii din întreaga lume şi cele mai valoroase titluri portugheze noi, INDIELISBOA are ca profesiune de credinţă promovarea consecventă a cinema-ului de autor şi descoperirea şi sustinerea noilor talente, a vocilor inovatoare şi neconvenţionale. INDIELISBOA este în acelaşi timp festivalul cu cea mai mare audienţă din Portugalia.

Colaborarea dintre EXPIFF şi INDIELISBOA este posibilă datorită sprijinului  generos acordat de INSTITULUL CULTURAL ROMÂN.

EXPFF prezinta in competitie : Câştigătorul Golden Leopard la LOCARNO 2010 şi al Premiului pentru Cel mai Bun Scurtmetraj Portughez la INDIELISBOA 2010, în premieră în România, A HISTORY OF MUTUAL RESPECT (23’, Portugalia, 2010),

Ediţia de anul acesta se inchide cu SURVIVING LIFE, cel mai recent lungmetraj al legendarului animator experimental ceh JAN SVANKMAJER.
După ce a avut premiera mondială în urmă cu doar două luni în cadrul prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Veneţia 2010 şi premiera britanica acum două săptămani cu săli pline la Londra, în cadrul BFI London Film Festival, SURVIVING LIFE va fi prezentat în premieră în România pe 28 Noiembrie 2010.