Despre comorile care definesc identitatea orașului și despre punți între generații,

în câteva evenimente organizate de Art Conservation Support

 

Asociația Art Conservation Support (ACS) a lansat în luna iunie 2016 proiectul cultural „Despre restaurare”. Despre patrimoniul cultural material și cum interacționăm cu el, despre moștenirea culturală și de ce este importantă, despre tehnici de lucru și materiale, despre intervenții și cum au fost făcute – sunt câteva dintre ideile abordate în activități dedicate pe de o parte elevilor din școli bucureștene, dar și specialiștilor restauratori care se apleacă cu grijă peste monumentele sau componentele artistice care definesc identitatea orașului.

Odată cu sosirea toamnei și începerea noului an universitar, ACS a deschis seria de prezentări dedicate specialiștilor și viitorilor specialiști din domeniul restaurării, dar și celor dornici să cunoască mai multe din “culisele” acestuia. Domeniul restaurării este prin excelență unul al studiului și abordării interdisciplinare. Orice intervenție presupune cercetare prealabilă, documentare și colaborare între specialiști din domenii variate: restauratori, istorici de artă, chimiști, fizicieni, biologi, geologi, meșteri populari, artiști plastici.

Prin aceste evenimente ne propunem să creăm punți de comunicare între generații, contribuind astfel la perfecționarea continuă și actualizarea cunoștințelor specialiștilor în ceea ce privește metodologia de lucru și împărtășirea experiențelor de pe diferite șantiere de restaurare.

Calendarul anunțat pentru luna octombrie în București cuprinde următoarele prezentări:

  • “Biserica Nicolae – Albă din București. Acțiuni principale privind conservarea și restaurarea iconostasului”. Evenimentul va fi găzduit de Biserica Albă, Calea Victoriei 110, și este programat pentru miercuri, 5 octombrie 2016, începând cu ora 18. Prezentările vor fi susținute de dr. Sultana-Ruxandra Polizu, coordonator proiect prin Iorux Restorations și prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan, preot paroh.
  • “Paraclisul Mare Mucenic Gheorghe, de pe Dealul Mitropoliei, București” – cu Oana și Dumitru Gorea, coordonatori intervenții de conservare-restaurare a picturilor murale de la monument prin Rest-Art-Dec S.R.L. și “Tehnici ale picturilor murale din case bucureștene” – cu Anca Gavril și dr. Maria Dumbrăvician din partea Faber Studio S.R.L., prezentări găzduite de Casa Mincu, str. Arthur Verona 19, miercuri, 12 octombrie, de la ora 15.
  • “Restaurarea picturilor murale din biserica unitariană Dârjiu, județul Harghita” – prezintă Kiss Lorand și Peter Pall din partea Imago Picta S.R.L. Evenimentul se va desfășura miercuri, 19 octombrie și va fi găzduit de Cărturești – Ceainăria de pe Arthur Verona 11.
  • “Caietele restaurării 2016” – lansarea publicației Editurii ACS, prezentări și discuții despre conservarea patrimoniului mobil. Eveniment găzduit de Ministerul Culturii, Bld. Unirii 22, sâmbătă, 22 octombrie, ora 11. Prezintă dr. Dana Postolache și dr. Ioan Darida, Danart Restaurări S.R.L.
  • “Pictura murală a bisericii Doamnei din București: o nouă restituire a ansamblului iconografic”, prezintă prof. univ. dr. Dan Mohanu și specialist restaurator Elena Vasilica Martin.

Participanții la evenimente vor purta discuții pe marginea subiectului propus și vor primi gratuit (în limita stocului) broșura evenimentului.

Totodată, vă așteptăm cu drag, pe toți cei interesați de temele propuse să fiți alături de noi!

 

Evenimentele fac parte din proiectul ”Despre restaurare” al Art Conservation Support.

Proiect cultural finanțat de ARCUB în cadrul Programului cultural București – Orașul in-vizibil

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri activitate: Iorux Restorations S.R.L., Rest-Art-Dec S.R.L., Faber Studio S.R.L., Imago Picta S.R.L., Pro Patrimoniu S.R.L, Parohia Bisericii Sf. Nicolae – Albă, Ordinul Arhitecților din România, Ministerul Culturii, Inter News, Jurnalul Bucureștiului.

 

Mai multe detalii referitoare la proiectul ”Despre restaurare” și despre alte proiecte ale Asociației Art Conservation Support puteți găsi pe www.paginarestaurarii.ro sau www.acs.org.ro sau pe Facebook: Art Conservation Support sau Pagina restaurarii.