Miercuri, 2 mai, ora 15.30, SALA ArCuB

 

CONFERINŢĂ EUGENIO BARBA

 

Lansarea cărţii Casa în flăcări – despre regie şi dramaturgie

de Eugenio Barba

traducerea Diana Cozma (Editura Nemira – Colecţia Yorick)

 

Am experimentat varii moduri de a mă folosi de iluzii, evitând ca iluziile să se folosească de mine. A face teatru înseamnă a trăi o vrajă, a crea arhipelaguri de insule magice, tragice sau groteşti, oglinzi ale lumii, aşa cum o cunoaştem, sau ale unor lumi diferite de real, ca un delir fantastic. Dar după fiecare vrajă, după fiecare labirint în care nimic nu părea să fie cert, am rupt bagheta magică. Seară de seară, după ultima scenă, m-am întors la Istorie. Am lăsat spectacolul să crească precum un copac sacru şi apoi eu însumi l-am doborât. Uneori, seminţe neştiute cădeau din rămuriş şi se afundau în profunzimile unui spectator unde germinau, lăsându-l mut şi nemişcat.

Eugenio Barba despre volumul Casa în flăcări – despre regie şi dramaturgie.

 

 

Eugenio Barba s-a născut în 1936 în Italia şi a crescut în oraşul Gallipoli. Situaţia socioeconomic a familiei sale s-a schimbat dramatic când tatăl său, ofiţer de armată, a căzut victimă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Încheindu-şi studiile la Colegiul Militar din Napoli (1954) a abandonat ideea unei cariere militare. A emigrat în Norvegia pentru a lucra ca sudor şi marinar. Totodată, a absolvit cursurile Universităţii din Oslo având diplomă în Istoria literaturii franceze şi norvegiene şi Istoria religiilor.

 

În 1961 a plecat în Polonia pentru a studia regia la State Theatre School din Varşovia, dar a plecat după un an pentru a-l urma pe Jerzy Grotowski, care la acel moment era directorul Theatre of 13 Rows din Opole. Barba a fost alături de Grotowski timp de trei ani.

 

În 1963 a călătorit în India unde a studiat Kathakali, o formă de teatru necunoscută în Europa de Vest la acea vreme. Barba a scris un eseu despre Kathakali publicat imediat în Italia, Franţa, Danemarca şi SUA.

 

Barba face parte din board-ul de consultanţi al câtorva publicaţii: The Drama Review, Performance Research, New Theatre Quarterly, Teatro e Storia şi Urdimento.

 

Printre recentele sale volume se numără: The Paper Canoe (Routledge), Theatre: Solitude, Craft, Revolt (Black Mountain Press), Land of Ashes and Diamonds. My Apprenticeship in Poland, followed by 26 letters from Jerzy Grotowski to Eugenio Barba (Black Mountain Press), Arar el cielo (Casa de las Americas, Havana), La conquista de la diferencia (Yuyachkani/San Marcos Editorial, Lima), On Dramaturgy and Directing. Burning the House (Routledge) şi A Dictionary of Theatre Anthropology în colaborare cu Nicola Savarese (Routledge).

Barba a primit Premiul Academiei Daneze, Premiul Mexican Theatre Critics şi Premiul Internaţional Pirandello.

 

În România au fost publicate următoarele volume: O canoe de hârtie. Tratat de antropologie teatrală (Editura Unitext, 2003), Teatru: singurătate, meşteşug, revoltă (Editura Nemira, 2010), Pământ de cenuşă şi diamant (Editura Ideea Europeană, 2010).