Niciodată până acum nu a fost publicată o carte despre Bucureşti care să conţină atât de multe reproduceri de înaltă calitate ale celor mai reprezentative, rare şi mai interesante imagini legate de istoria oraşului.
Cele 400 de gravuri, acuarele şi fotografii vechi din colecţiile mai multor muzee, ale Arhivelor Naţionale şi din Cabinetul de Stampe al Academiei Române vor plimba cititorul din vremea lui Vlad Ţepeş până în zilele noastre.
Imaginile sunt completate de articole ale cunoscuţilor istorici Constantin Rezachevici, Adrian Silvan Ionescu, Emanuel Bădescu şi Cezara Mucenic.

„Iniţial, această carte s-a dorit a fi un album de imagine (fotografie, gravură etc.), care să comemoreze împlinirea a 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului nostru. O istorie ilustrată a Bucureştilor. Dar e greu, dacă nu chiar imposibil, să descrii în imagini o istorie de cinci secole şi jumătate de existenţă a Capitalei, din simplul motiv că nu există desene, picturi sau gravuri mai vechi de veacul al XVIII-lea.
De aceea, pentru a compensa lipsa imaginilor şi pentru a aduce un plus de valoare educativă acestei cărţi, am solicitat ajutorul istoricului medievist Constantin Rezachevici, care a scris o excelentă istorie veche a Bucureştilor, bogată, interesantă, plină de informaţii inedite sau puţin cunoscute. În plus, alţi trei cunoscuţi istorici au contribuit cu materiale excepţionale pentru a desăvârşi această carte. Astfel, domnul Adrian Silvan Ionescu a scris un articol bine documentat despre istoria costumului şi a modei în Bucureşti, din veacul al XIX-lea până azi; doamna Cezara Mucenic, istoric de artă, ne-a oferit o istorie a arhitecturii bucureştene de la finele epocii fanariote până în 1945, iar domnul Emanuel Bădescu – un text foarte interesant despre locurile de distracţie (grădini, terase etc.) ale bucureştenilor de odinioară.
Veţi descoperi în această carte o selecţie a celor mai interesante şi mai valoroase imagini legate de istoria Bucureştilor, pe care le-am putut găsi prin colecţii şi arhive, publice şi private.” (Radu Oltean)

Vezi comunicatul de presa