ARTISTS IN RESIDENCE | DOUBLE DUETS

BILETE ONLINE

 

Joi 24 mai

Double Duets – prima parte | ora 20.00

Evocative

Cătălin Milea / Dan Mitrofan

Cătălin Milea – saxofon (RO)

Dan Mitrofan – chitară (RO)

Chitaristul Dan Mitrofan și saxofonistul Cătălin Milea cântă împreună din 2014, timp în care au experimentat diferite idei și contexte muzicale. Într-o după amiază de februarie, cei doi muzicieni intră în studioul Sysound din București și înregistrează un material de compoziții proprii ce gravitează între jazz modern, muzică alternativă și momente de muzică improvizată. „Și pentru că magnetismul, magia și chimia ne-farmazonică s-au întâmplat fără vreun motiv anume, am decis să includem aceste piese pe un album numit „Evocative” în formula Magnets Duo, apărut în martie 2017 împreună cu revista Sunete”. (Cătălin Milea) Cele nouă piese transpar ca niște stop-cadre ale anumitor momente din viața celor doi și încearcă să transpună muzical impresia lăsată de aceste experiențe trăite într-un anumit context fizic, emoțional, cronologic, cardinal. „ Pot fi de folos câteva cuvinte pentru a sugera ceva din atmosfera muzicii Magnets Duo: lumina, sublim-sub limbă, iubire mono-duală-trivială, stări-cadre, ubicuitate, teme pop/muzica ușoară, dar vă asigurăm că sunteți undeva în zona experimentală, cu un procent de maximum 20% distructiv”. (Cătălin Milea)

Unul dintre cei mai creativi și activi saxofoniști români, Cătălin Milea este cunoscut pentru versatilitatea sa în stilurile muzicale abordate (jazz, funk, soul, hip-hop, rock, electro), pentru colaborările diverse (Carlo de Rosa, Eric Revis, Urma, Big Band Radio, Orchestra Națională Radio, Dick Oatts), pentru rolul său de editor șef al Jazz Compas (prima revistă de jazz din România) și, nu în ultimul rând, pentru implicarea în programele educaționale. Deținător a numeroase premii internaționale, Cătălin Milea este aplaudat atât pentru ipostaza sa de interpret multi-instrumentist, cât şi pentru cea de compozitor. Laureat al competiției de jazz Artistry of Dick Oatts and Young Musicians, saxfonistul a fondat în 2013 grupul Romanian Jazz Collective, care interpretează exclusiv compoziţii româneşti de jazz.

Dan Mitrofan are o bogată activitate în muzica underground, în grupuri dintre cele mai diverse stilistic. În 2008 obține premiul I la Festivalul de Jazz de la Sibiu și premiul special pentru compoziție cu grupul Ponton Unit. În 2009 formează Dan Mitrofan Quartet, în diferite componențe: Tavi Scurtu, Michael Acker, Toni Kuhn, Sebastian Spanache, Lucian Nagy, Cătălin Milea, Victor Miclaus, Arthur Balogh, Sascha Bota.

 

Double Duets – partea a doua | ora 21.00

Blacksalt

Lucian Ban / Abraham Burton

Lucian Ban – pian (US / RO)

Abraham Burton – saxofon (US)

 

Pianistul newyorkez de origine romana Lucian Ban aduce la Bucuresti in premiera absoluta ultimul sau proiect, duetul BLACKSALT ce prezinta pe ”unul dintre cei mai mari saxofoniști tenori ai timpului nostru” (Todd Barkan, curator Lincoln Center NYC) – tenoristul american Abraham Burton.

Un duet unic ce amesteca jazz-ul si impovizatia cu influente de muzica traditionala din Transilvania si Belize intr-un concept si sound cu totul originale.  Parteneriatul dintre cei doi muzicieni a inceput in 2006 la la New York in clubul de jazz Kavehazsi de atunci cei doi jazzmani au sustinut sute de concerte pe ambele parti ale Atlanticului, atat in duet cat si cu quartetul All Stars ELEVATION.

Au editat impreuna 2 albume pentru prestigioasa casa de discuri Sunnyside Records din NYC, productii ce s-au bucurat de acolade extraordinare in presa internationala: primul album „Mystery”inregistrat in concert la New York a castigat o serie de BEST ALBUM OF 2013 din partea Jazz Journalists Association, iar in 2016 albumul lor „Songs from Afar” cu invitat special cantaretul de muzica traditionala transilvan Gavril Tarmure avea sa castige o recenzie de 5* (masterpiece) si sa fie numit ALBUM OF THE YEAR in cea mai prestigioasa publicatie de jazz din lume DOWNWBEAT Magazine, alaturi de marile nume ale jazz-uli contemporan. O alta publicatie de renume international All About Jazz descrie colaborarea intre Ban & Burton drept „un triumf al comunicarii emotianale si muzicale”

Abraham Burton spune despre colaborarea cu Lucian Ban: ”Muzica lui este printre cele mai creative pe care le-am cântat vreodată. Are multă emoție și trăire, are și un ritm propriu interior, curge foarte bine, este foarte lirică.” 

La rândul său, Lucian Ban consideră că: ”Între mine și Abraham există o chimie muzicală și umană cu totul particulară. El este unul dintre cei mai mari cunoscători ai tradiției jazz-ului american și posedă un simț al melodiei uluitor, cu totul unic între muzicienii de jazz”.

JAZZ INSIDE MAGAZINE

„Cei doi creează o muzică ce reinventează idiomul, un flux sonor ce coboară din marea

tradiție a jazz-ului, dar se îndreaptă creativ spre viitor. Ei reprezintă  ”noul jazz”

în forma sa cea mai   spectaculoasă”

                  Duetul BLACKSALT a sustinut concerte de  la Lincoln Center (Dizzy’s) in New York pana la Paris in Franta si a fost apreciat de ascultatori si critici pentru distilarea poetica a sound-ului de jazz cu inflexiuni din muzica traditonala a locurtilor de bastina a celor doi muzicieni. Pasiunea pentru groove si jazz ballads, pentru puritatea melodica si libertatea formala, pentru traditie si avantgarda fac din duetul BLAKSALT un ansamblu al noului mileniu in jazz.

 

PROGRAM CONCERTE IUNIE 

 

Joi 7 iunie | ora 20.00

Nicolas Simion Quartet 

Parallel Universes

– Nicolas Simion saxes, flaut, bas clarinet(RO)

– Antonis Anissegos, pian (Grecia)

– Sorin Romanescu chitară & electronics (RO)

-Chris Dahlgren, bass (USA)

 

Joi 17 iunie | ora 20.00

Lee Konitz Quartet

Lee Konitz – saxofon alto (US)

Florian Weber – pian (DE)

Jeremy Stratton – contrabas (US)

George Schuller – tobe (US)

 

Studenții de la Conservator și elevii de la școlile de muzică pot beneficia de acces gratuit la concertele de jazz, în limita locurilor disponibile.

Accesul se face în baza legitimației de elev/student, în seara concertului, după intrarea în sală a spectatorilor deținători de bilete.

În acest sens rezervarea locurilor în avans nu este permisă.