Luna aceasta ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti împlinește 18 ani de activitate. Pe parcursul evenimentelor aniversare, ce au loc în perioada 11-28 mai, va putea fi vizionată o serie de scurmetraje realizate de regizori români consacrați, pe vremea când își începeau cariera. Filmele sunt programate, în zilele de 16 și 23 mai, de la ora 20.00.

În ultimii ani, s-au întâmplat lucruri extraordinare pentru România, devenită „peste noapte” nucleul unor filme de succes, iconoclaste, cu o puternică conștiință socială. Tabloul realist al dezvoltării cinematografiei noastre, pe care acestea îl pictatează în lumini pe cât de diferite, pe atât de particularizate prin stil, a ajuns să fie recunoscut la scară largă, de sine stătător.

„Noul val românesc” este o noțiune care se referă în prezent la pașii importanți spre evoluție pe care cinematorgrafia românească i-a făcut în ultimele decade. Artiștii noștri sunt premiați constant la festivaluri importante, cum ar fi cele de la Cannes sau de la Berlin.

Cu prilejul aniversării celor 18 ani de activitate, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București le oferă tuturor iubitorilor de film șansa de a vedea sau revedea câteva dintre cele mai cunoscute și mai apreciate scurtmetraje românești.

Accesul este gratuit.

Programul proiecțiilor, de la Sala ARCUB,  în ziua de 16 mai:

Vineri, 16 mai, de la ora 20.00:

Cristian Mungiu — Mâna lui Paulista

14 min.  – 1998 (UNATC) — film de absolvire

O șarjă caustică la adresa contaminării, aparent ireversibile, a lumii în care trăim cu \”virusul telenovelei\”.

Călin Peter Netzer — Zăpada mieilor

20 min. – 1998 (UNATC) — premiul pentru cel mai bun film de ficțiune, Festivalul Internațional de Film de la Tampere

Într-o lume în care tradiția este cel mai important lucru, dragostea nu poate aduce decât suferință.

Cristian Nemescu — Poveste la scara C

14 min. – 2003 (UNATC) — premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, Premiile Academiei Europene de Film

Andrei, un adolescent îndrăgostit nebunește de vecina lui, Monica, sună la o linie telefonică erotică pentru a le cere angajatelor de acolo ponturi în arta seducției.

 Corneliu Porumboiu — Călătorie la oraș

19 min. – 2003 (UNATC) — premiul II, secțiunea Cinefondation de la Cannes

În plină sărbătoare aniversară, un învățător timid și un șofer descurcăreț pleacă din sat pentru a lua de la oraș un computer „conectat la internet și un colac pentru closetul primarului”.

Tudor Jurgiu — În acvariu

20 min. – 2012 (UNATC) — premiul Cinefondation pentru scurtmetraj la Cannes

George şi Cristina încearcă din răsputeri să se despartă, dar ceva inexplicabil pare să îi țină touși împreună.