consultant cultural internațional, expert în politici publice culturale, fost ministru al culturii

Corina Șuteu este consultant cultural internațional, fost ministru al Culturii în Romania (2016), fost director al ICR New York (2006-2012), director al Mastère Spécialisé Management des Entreprises Culturelles, Franța (1995-2001) și creator al programului Ecumest. Inițiator și președinte al asociațiilor ECUMEST si Film ETC, curator al spațiului Insula 42.

Cariera Corinei Șuteu a început în Romania: critic de teatru, director al UNITER și Theatrum Mundi (actualul Metropolis). A continuat în Franța și New York, unde a dezvoltat o amplă carieră în ultimii 30 de ani în variate domenii ale culturii, managementului și politicilor culturale.

În anii 1990 a fost activă în rețelele culturale europene, ca membru în board (IETM) sau colaborator (ENCATC, TEH) și a fost președinta Forumului Rețelelor culturale europene al Consiliului Europei. Este co-fondator al programului Policies for Culture (ECUMEST în parteneriat cu Fundația Culturală Europeană din Amsterdam). În 2005 a fost inițiatoarea și, timp de 6 ani, curatoarea proiectului Academia Itinerantă Andrei Șerban. A fost coordonator general al expoziției Adrian Ghenie la Bienala de la Veneția (2015) și co-editor al albumului dedicat artistului (Editura Humanitas). În 2015 a fost expert senior pentru Strategia culturală a orașului București. În calitate de Ministru al Culturii a depus, pe proprie responsabilitate, dosarul Roșia Montana la UNESCO.

Este co-fondator și președinte al  Festivalului de film românesc din New York, Making Waves (aflat la a 16-a ediție) și al Festivalului internațional de film documentar fARAD.

În calitate de membră a boardului Fundaţia9/BRD Groupe Société Générale a inițiat „Fondul Lucian Pintilie” și a participat activ la demersurile de coordonare necesare restaurării filmului Balanța. Este membră în boardul OvidiuRo și al Fundației Regale Margareta a României.

În 2020-2021 a coordonat, în colaborare cu Oana Radu, cercetări comisionate de BERD și Pearle/EAEA dedicate valorizării patrimoniului cultural și dialogului social în artele spectacolului din România și a condus grupul de expertiză al Primăriei Timișoara dedicat Capitalei culturale TM2023.

În prezent, conferențiază internațional și colaborează cu Centrul Cultural Clujean, ARCUB, MECIC (Paris-Dijon), IETM, Interarts (Barcelona), Institutul Francez și Goethe Institut București și conduce seria de Saloane Insula 42.

A publicat în presa internațională de specialitate mai mult de 80 de articole și rapoarte despre internaționalizarea schimburilor culturale și politicile culturale europene, a co-editat volumul Arts, Politics and Change (Boekmanstichting Amsterdam) și este autor al studiului comparativ despre educația în management cultural în Europa, Another Brick in the Wall, publicat la Amsterdam în 2006.

Foto credit: Rozana Mihalache