Asociația ICC în colaborare cu școala Sfinții Voievozi, cu sprijinul Kaufland, desfășoară în perioada 3.10-24.10 proiectul Marconi Playground proiect cultural co-finanțat în cadrul Programului cultural București-Orașul in-vizibil 2016 implicând elevii școlii din vecinătate: cei interesați sunt invitați să își fotografieze cartierul, zone de recreere, drumul către școală, puncte  de interes, valori, vulnerabilități. Cincizeci de fotografii selectate fac obiectul expoziției itinerante de la cinema Marconi, în curtea palatului Mogoșoaia, și la școala Sfinții Voivozi.

 

Beneficiarii proiectului sunt copiii implicați și publicul expozițiilor. Se dorește popularizarea zonei, cunoașterea unei zone din periferia istorică a orașului.

 

Parte a unui țesut urban care definește orașul de la mijlocul secolului XIX, aflat aproape de bariera Tirgoviștei, martor al modernității de la începutul secolului XX, cinematograful Marconi devine rampă de lansare pentru actori debutanți în spectacole de revistă care se desfașoară în pauzele dintre filme. În  1948 e naționalizat devine cinematograful Popov, ulterior Dacia iar filmele rulează până în anii ’90. Asociația Industrii Cultural Creative și-a propus renovarea clădirii fostului cinematograf și reintegrarea acestuia în spațiul cultural al orașului.

 

Proiectul este despre cum și ce semnificații îi dai spațiului pe care îl ocupi. Ce înseamnă ce vezi? Observă-ți viața, cartierul, strada, de ce îți e frică? Ce îți place?

Training: elevii sunt instruiți în mânuirea aparatelor foto ce le sunt puse la dispoziție timp de zece zile, pe baza înscrierii voluntare. Discuție despre camera foto, putere, etica, feluri de a vedea fotografia.

 

Copiii sunt invitați sa fotografieze  ce li se pare că le portretizeaaza viața, cum își vad viața și comunitatea.

 

Selecția fotografiilor se face de către participanți pe baza a ce li se pare lor important, sau care fotografii le plac mai mult, discuție despre ce semnifica pentru ei fotografiile. Din discutii se pot trage concluzii ale unei voci comune: probleme, teme, teorii.

 

Proiectul are ca scop înregistrarea si reflectarea punctelor tari si punctelor slabe ale cartierului, comunitatii, promoveaza dialogul critic despre poblemele personale si ale comunitatii în discutii de grup.

 

Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București-Orașul in-vizibil 2016

 

Program:

3.10- 14.10.2016 training foto, fotografierea cartierului

20.10.2016 Lansare expoziție la Marconi- instalație

22.10.2016 Expoziție la Palatul Mogoșoaia

24.10.2016 Expoziție la Școala Sfinții Voievozi