Spectacolul este inspirat de povestea lui Septimiu Bazilescu Ariston (n. 07.09.1922 – d.14.09.1995) si este pus in scena la 20 de ani de la disparitia sa. 

Septimiu Bazilescu Ariston provine dintr-o mare familie de boieri din zona Focsani. A avut o pasiune pentru chimie alimentara inca din anii liceului. La nationalizare, familia lui pierde totul. Bazilescu incearca sa fuga din tara impreuna cu sotia sa, Iulia. Este arestat si ajunge in diferite puscarii: Balta Brailei, Canal, Poarta Alba.

In 1962 primeste o bursa Rockefeller si pleaca in America. NASA il angajeaza in cercetarile nutritionale pentru astronauti, in cadrul programului Apollo.

Bazilescu este expulzat in 1970 de statul american si revine in Romania. In 1990, dezgustat de ce li se intampla unora ca Ion Ratiu sau Corneliu Coposu, Bazilescu intentioneaza sa aplice in Berceni, locul unde a locuit foarte mult timp si a cunoscut cea mai crunta saracie si foame, programul sau social, ’Foamea noastra cea de toate zilele’, care isi propune sa eradicheze ideea de foame la nivelul micro-comunitatilor.

Public si artisti re-creeaza impreuna, in cadrul unui spectacol-cina, unul dintre proiectele filantropului roman Septimiu Bazilescu Ariston de a vindeca “foamea noastra cea de toate zilele”. Avand la baza cateva insemnari incomplete ale filantropului, gasite in documentare, dar si o serie de interviuri cu oameni care si-au pierdut casele in Sectorul 4 din Bucuresti, Foamea noastra cea de toate zilele creeaza o experienta imersiva care isi propune sa exploreze natura saraciei din Romania, relatia dintre schimbare sociala reala si procesul artistic, conflictul dintre realitate si fictiune si felul in care il consumam in timpul participarii la un spectacol.Peca Stefan

FOAMEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE

Directia de scena va insemna colaborarea a doi importanti regizori, Ana Margineanu si Radu Apostol, pentru un spectacol-unicat, cu numar limitat de reprezentatii, in perioada 29 octombrie – 11 noiembrie2015. Foamea noastra cea de toate zilele nu este numai un spectacol inspirat si documentat din realitatile categoriilor sociale defavorizate din sectorul bucurestean in care activeaza Centrul de Teatru Educational Replika, ci si un spectacol destinat acestora.

Productia a fost invitata si va participa, in 14 noiembrie, la cea de-a 8 a editie a Festivalului International de Teatru Temps d’Images, Cluj Napoca. Spectacolul reprezinta si debutul in muzica de scena al violonistului Raul Stanulescu.

FOAMEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE

Distributia: Agapita – Katia Pascariu, Eugenia – Sabrina Iaschevici, Iustin – Sebastian Marina, Gelu –Viorel Cojanu, Fane – Raul Stanulescu (vioara)

Text: Peca Stefan; Regia: Ana Margineanu, Radu Apostol

Scenografia: Arh. Gabi Albu; Coregrafia: Carmen Cotofana; Confectionare origami: Elena Irofte

Durata estimata: 2 h; Numar fix de spectatori/ reprezentatie: 40

Proiect cultural realizat cu sprijinul financiar al AFCN si ARCUB, in cadrul programului Esti Bucuresti.

Parteneri: Primaria Sector 4 Bucuresti, Colectiv A, Active Watch; Sponsori: Heineken Romania, Tom Fingerprint Studio, Florentin Tufa

FB Event:  https://www.facebook.com/events/1024759870896312/

_____________________________________________________________________________________

PREMIERA OFICIALA: 29 octombrie 2015, ora 23.00, Centrul de Teatru Educational Replika, strada Lanariei, nr. 93-95 (statia de metrou Tineretului); Urmatoarele reprezentatii: 30 oct., 31 oct., 01 nov., 03 nov., 04 nov., 05 nov., 06 nov., 07 nov., 08 nov., 11 nov. / ora 18.00

INTRAREA ESTE LIBERA, pe baza de rezevari la tel. 0732 101 860 / email: centrulreplika@gmail.com_____________________________________________________________________________________

Centrul de Teatru Educational Replika reprezinta un spatiu cultural interdisciplinar, dedicat explorarii si prezentarii publice a creatiilor artistice performative, concepute de artisti activisti intr-o stransa relatie cu comunitatea. Artistii si cetatenii activi dau replica problemelor comunitatilor. Centrul REPLIKA isi propune sa devina o platforma de creatie pedagogica si arta participativa prin care categorii de public marginalizate sa se poata autoreprezenta si sa-si poata crea arta care le defineste nevoile si asteptarile. Credem ca accesul la orice manifestare culturala trebuie sa fie gratuit, sustinut de intreaga comunitate.